Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalardır.
29.07.2022 Resmî Gazete Sayısı: 31907 Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında yer alan projeler için;
Çevresel etki değerlendirmesi – OLUMLU (EK-1)
Çevresel etki değerlendirmesi – GEREKLİ DEĞİLDİR (EK-2)
Çevresel etki değerlendirmesi – KAPSAM DIŞI (MUAF)
Kararı alınması akabinde yatırıma başlanabilir.
ÇED Yönetmeliği’ne tabi sektörler;
Atık, Kimya, Maden, Sanayi, Tarım, Gıda, Hayvancılık, Enerji, Su, Turizm, Konut, Ulaşım, Kıyı o larak gruplandırılmaktadır.
Onay alınmadan başlanan projeler için, proje bedelinin % 2 kadar ceza uygulanır. Ayrıca olumlu karar alınıncaya kadar faaliyet durdurulur.
Bu raporlar ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yeterlik Belgesi almış kuruluşlar tarafından hazırlanabilmektedir.
ÇED Yönetmeliği’nin;
Ek-1 Listesinde yer alan faaliyetler için ÇED Raporu,
Ek-2 Listesinde yer alan faaliyetler için Proje Tanıtım Dosyası hazırlanır.
Ek-1 ve Ek-2 Listelerinde yer alan maddelerin eşik değeri altında olan veya bu listelerde yer almayan faaliyetler için ÇED Kapsam Dışı başvurusu yapılarak muafiyet alınır.
Bilindiği üzere 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği kapsamında hava kirliliği seviyesinin ölçülmesi ve işletmenin kirleticiliğinin değerlendirilmesi amacıyla uluslararası kabul görmüş bir dağılım modeli kullanılması gerekmektedir. Bu itibarla Environmental Protection Agency (EPA) tarafından yayınlanmış uluslararası kabul görmüş hava kalitesi dağılım modellerinden (Aermod, Calpuff vs.) AERMOD modelinin ÇED sürecinde kullanılması Bakanlık tarafından uygun görülmüştür.
Hava Kalitesi Dağılım Modeli; Kaynakta oluşan veya oluşması muhtemel kirliliğin nicelik ve nitelik bilgilerinin o bölgenin meteorolojik verileri ile hesaplanması yöntemidir. Bu yöntem sayesinde belirlenen yaşam alanı, tarım arazisi, zeytinlik gibi bölgelere saatlik, günlük ve yıllık etkisi hesaplanır. Hesaplama sonucu elde edilen veriler ile dağılım modellemesi yapılmaktadır.
Özet olarak, mevcut ve kurulması planlanan işletmelerin Aermod toz modellemesi yöntemi ile hassas bölgelere etkisi önceden belirlenme işlemidir. Bu doğrultuda oluşacak kirliliğin önceden hesaplanarak önlem alınmasını amaçlar.
Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) madencilik ve sanayi
Emisyon ve İmisyon raporlarında Aermod Modelleme (Hava Kalitesi Dağılım Modellemesi Yardımıyla Çöken Toz Örnekleme Raporu) vb.
ÇED
Çed Raporu Nedir. Ek-1 Çed Nedir, Ek-2 Çed Nedir. Çevre ve Şehircilik Çed Raporu, Proje Tanıtım Dosyası Nedir, Preoje Tanıtım Dosyasını Kimler Hazırlayabilir, ÇED rapororu hazırlayan firmalar, Proje Tanıtım Dosyası Hazırlayan Firmalar, Denizli ÇED firmaları, Afyonkarahisar ÇED firmaları, Burdur ÇED Firmaları, Uşak Çed Firmaları, Aydın ÇED firmaları, Maden ÇED hazırlayan firmalar, Mermer ÇED Raporu Hazırlayan Firmalar. Krom Ocağı ÇED Raporu Hazırlayan Firmalar, Maden Ocağı ÇED Raporu, Maden Ocağı Ek2 Belgesi, ÇED Gerekli Değildir Belgesi Nedir, Maden Ocağı ÇED Gerekli Değildir Belgesi, Madencilik ÇED Hizmetleri, Çed Muafiyeti Nedir, Denizli OSB, Denizli Sanayi Çed Raporu, Proje Tanıtım Dosyasını Kimler Hazırlayabilir, Proje Tanıtım Dosyası Hazırlayan Danışmanlık Firmları, ÇED Nedir, Acıpayam ÇED, Acıpayam Krom ÇED, Denizli Çal ÇED, Denizli Bekilli ÇED, Denizli Çivril ÇED, Ek-1, Ek-2 Proje Dosyaları, Eced Duyuru, ÇED Kapasite, ÇED Kapasite Miktarı Nedir, Günlük Kapasite Miktarı Nedir
AERMOD
Aermod Hava Kalitesi Modelleme, Aermod Hava Kalitesi Dağılım Modeli, Mermer Ocağı Aermod Hava Kalitesi Modelleme, Krom Ocağı Aermod Hava Kalitesi Modelleme, Kırma Eleme Tesisi Aermod Hava Kalitesi Modelleme, Zenginleştirme Tesisi Aermod Hava Kalitesi Modelleme, Patlatma Aermod Hava Kalitesi Modelleme, Senaryo 1 Aermod Hava Kalitesi Modelleme, Senaryo 2 Aermod Hava Kalitesi Modelleme Senaryo 3 Aermod Hava Kalitesi Modelleme, Madencilik Aermod Hava Kalitesi Modelleme, Sanayi Aermod Hava Kalitesi Modelleme, Kirleticilerin Aermod Hava Kalitesi Modelleme, Çevre ve Şehircilik Aermod Hava Kalitesi Modelleme, ÇED Raporu Aermod Hava Kalitesi Modelleme Proje Tanıtım Dosyası Aermod Hava Kalitesi Modelleme, PFL dosyası, SFC dosyası, Meterolojik Veriler, Hava Kalitesi Ölçüm İstasyon Verileri, Yüzey ve Sondaj Verileri Nasıl Alınır, Aermod Hava Kalitesi Modelleme Nasıl Yapılır, Aermod Hava Kalitesi Modelleme Teklif Al, AERMOD Teklif, Aermod Yapan Firmalar, Aermod Modellemesi Yapan Firmalar, Hava Kalitesi Modelleme Nedir, Aermod Çalıştırma, Aermod Modelleme Yapan ÇED Firmaları, Aermod Modelleme Neden Yapılır, Hava Kalitesi Modelleme Nedir
Telif Hakkı © 2023 İŞMEN MÜHENDİSLİK - Tüm Hakları Saklıdır.